Aan de populariteit van de Nederlandse violist André Rieu lijkt geen einde te komen. Zijn tour bracht het afgelopen jaar ruim 36 miljoen euro in het laatje.
Maastrichtenaar André Rieu is een fenomeen. Op 64-jarige leeftijd reist hij nog steeds de wereld rond met zijn muziek en weet overal mensen te ontroeren.
De internationale successen van Rieu zijn reden voor vijf wetenschappers van de Universiteit Maastricht om zich twee jaar lang te storten op de violist. Wat is zijn geheim? Waarom zijn mensen zo geraakt door zijn repertoire? Hoe kan het dat Rieu ook in andere werelddelen zo populair is?
Wederom een megatour
Want ook in 2013 trad Rieu bijna overal ter wereld op. Zo toerde hij in maart de Verenigde Staten en stond hij meerdere keren op het podium in Zuid-Amerika. Ook Australië en Nieuw-Zeeland moesten eraan geloven.
De zeventig shows die de 64-jarige Limburger gaf, leverden volgens het Amerikaanse muziekblad Billboard bijna 50 miljoen dollar aan inkomsten op, omgerekend ruim 36 miljoen euro. Dat komt neer op iets meer dan een half miljoen euro omzet per optreden.
Maar de winst?
Dat is een hele hoop geld, maar onder de streep houdt Rieu een stuk minder over. Tegenover de inkomsten staan namelijk ook grote uitgaven. Hij heeft zo'n honderd mensen in dienst, van decorbouwers, technici tot eigen beveiligers. Winst is daarom niet altijd een zekerheidje.
Zeker niet als je zoals in rampjaar 2008 de kostbare podia, die je speciaal gemaakt hebt voor een tournee in Australië, moet afschrijven. Dat kwam Rieu op een verlies van 14 miljoen euro voor belastingen te staan. De nood was zo hoog dat hij zijn naam aan de bank moest verpanden.
De jaren erna ging het weer beter met het bedrijf van Rieu door kostenbesparingen. De winst bedroeg twee jaar geleden 3,4 miljoen euro, een stuk meer dan de 920 duizend euro van 2010. Over vorig jaar heeft de bv van Rieu nog geen cijfers gedeponeerd.
Ondanks de zwarte cijfers had de bv eind 2011 nog altijd een schuld van 13 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag waar Quote begin dit jaar indook. Privé had Rieu nog diverse leningen uitstaan van 5,3 miljoen euro bij zijn eigen bedrijf. De violist moet nog wat jaartjes doorspelen om die schulden te betalen.
Tours met de meeste inkomsten
Met 50 miljoen dollar omzet staat de tour van Rieu op plek twintig van de Billboard-lijst. Vorig jaar stond de sterviolist nog op de tiende plaats met 46,8 miljoen dollar aan inkomsten. Er zijn in 2013 dus veel grote concertreeksen geweest.
Het meest leverde de tour van Bon Jovi op. De negentig uitverkochte shows van de Amerikaanse zanger werden bijgewoond door ruim 2,1 miljoen mensen. Totale inkomsten: 149 miljoen euro.
De Michael Jackson The Immortal World Tour van Cirque Du Soleil eindige op de tweede plek met 114 miljoen euro aan opbrengsten. Zangeres P!nk wist 107 miljoen euro om te zetten met haar 114 shows.
Rolling Stones: dure kaartjes
Opvallend is de zesde plek van de legendarische Britse band The Rolling Stones op de lijst van Billboard. Mick Jagger en consorten gaven slechts 23 concerten ter ere van hun 50-jarig jubileum. Die brachten wel ruim 92 miljoen euro in het laatje.
Bijna 327 duizend mensen kwamen op de optredens van de oude rockers af. Daarmee kostte een kaartje gemiddeld 280 euro.